Allt om maskinknutna mattor

Persisk Matta
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Maskinknutna mattor började tillverkas i Iran för ungefär 50 år sedan. På grund av den ökande efterfrågan blev de maskinvävda mattorna snabbt populära och på 60-talet började de massproduceras. Flera större fabriker började lansera maskinknutna mattor och, som redan nämnts, blev de de snabbt populära, dels på grund av det låga priset men också för att de liknade handknutna mattor.

Utförande och olika sorts fibrer

Maskinvävda mattor finns i en mängd olika utföranden, material och tjocklekar. En av de mest populära mattorna från Iran tillverkas av akryl. Akryl påminner mycket om andra naturliga material (ull). Det är slitstarkt och jämfört med övriga syntetiska material håller det hög kvalitet, vilket gör att det passar perferkt till mattor även om de blir aningen dyrare. Förutom mattor av 100% akryl så är även blandingar av akryl och ull/polyester vanligt. Naturligt ull är dyrare än konstfiber, vilket gör att det används i mindre utsträckning för maskinvävda mattor. Andra konstfibrer som används i maskinvävda mattor är polyester (konstsilke) och polypropylen (konstull). Polyester ger mattan ett glansigt utseende som påminner om silkesmattor, och eftersom de i likhet med akryl- och ullmattor också har låg fluffighet, är det många som uppskattar dem trots att de är mindre hållbara.

Antal knutar och täthet

Två andra viktiga faktorer när det gäller maskinknutna mattor är täthet och antalet knutar per kvadratmeter. Till exempel kan nämnas en matta med 1000 i knuttäthet. En matta på 3×4 meter har 3000 knutar på bredden. Antalet knutar på andra ledden är beroende av mattans väv. Med täthet menas knutar per kvadratmeter. Generellt sett är antalet knutar på längden fler än på bredden. En matta i storleken 2×3 meter och med en täthet på 2000 har 6000 knutar på längden. Ju högre knuttäthet mattan har, desto mer liknar den en handknuten matta.

 

Hållbarhet

Maskinknutna mattor kan hålla upp till 30 år, beroende på vilka fibrer som ingår i dem och hur väl man tar hand om dem. Genom att undvika att blöta ner dem och genom att tvätta dem på rätt sätt ökar man livslängden på dem.

Mönster

Förr hämtade man gärna inspiration från handknutna mattor när man valde mönster till de maskintillverkade, med mönster i form av medaljonger i mitten och längs kanterna. Toranj /toˈɾænd͡ ʒ/, Lachak / laCHak/ and hashie /häSHēye/. Med tiden förändrades smaken, man började importera mattor från Belgien, Turkiet och andra länder, och de maskinknutna mattornas mönster förnyades. Moderna mönster med geometriska former, mer konstnärlig design och tecknade seriefigurer blev allt mer populära. Trots att maskinknutna mattor med modern design ökat, finns det dock fortfarande de som föredrar de handknutna mattornas traditionella mönster. Ursprungliga mönster som Harris / ˈharēs/, Maahi /məˈhi/, Naen /ˈna ˈēn/, Chaleshtar /ˈCHä leSHˈtar/, etc, är vida kända över världen.

Moderna maskinknutna mattor

Vid sidan av traditionella maskinknutna mattor med samma höga kvalitet som handknutna, tillverkas också moderna maskinknutna mattor i mängder med olika motiv, mönster och kvalitet. Som exempel kan nämnas mer långhåriga mattor som kan användas som dekoration i moderna miljöer.

 

Kvaliteten på maskinknutna mattor

Maskinknutna mattor av skilda sort och kvalitet tillverkas för olika användningsområden. Genom att använda mattgarn av hög kvalitet och kontrollera tillverkningsprocessen samt att man noggrant följer rekommenderade metoder för att underhålla mattan, får man en matta med bättre kvalitet och längre hållbarhet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.